Бул жарыяланган эски версиясы 2023-12-15. Окуңуз эң акыркы версиясын.

БАТКЕН ОБЛУСУНУН ТУРИЗМИН ӨНҮКТҮРҮҮДӨГҮ ӨРҮК ГҮЛҮНҮН ОРДУ (ӨРҮКТҮ ТУРИСТТИК ПРОДУКТ КАТАРЫ СУНУШТОО)

Авторлор

  • Жанарбек Султанов Ош мамлекеттик университети https://orcid.org/0009-0004-8420-2044
  • Гүлкайыр Базарбаева Ош мамлекеттик университети
  • Муслиима Кудайназар кызы Ош мамлекеттик университети

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948688_2023_2(3)_6

Ачкыч сөздөр:

өрүк, фестивал, өрүк гүлү, туризм, сакура гүлү, тамак-аш, турист, бренд

Аннотация

Маанилүүлүк. Макалада Баткен облусунда туризмди өнүктүрүү боюнча сунуштар берилет. Кайсы мезгилдерде өрүк гүлүнө фестивал жана жарманке уюштурууга болот, өрүктүн ден соолукка пайдасы жана өрүктү туристтик продукт катары сунуштоо маселелери изилденген. Андан сырткары өрүк гүлүн Баткен облусунун бренди катары эсептеп, Япониянын сакура гүлүнө салыштыруу жагы каралган. Жергиликтүү эл үчүн жыл бою киреше булагы болбосо да, бир келген сезондо, туристтерден кирешеге чыгып алууну үйрөтүү, окутуу зарыл жумуш болуп калды. Мисалы; "Өрүк гүлү" фестивалы 2 же 3 күнгө созулса, аларга сөзсүз түрдө мейманкана керек болот. Улуттук тамак-ашты, өрүктөн өндүрүлгөн продукциянын накта таза азык экендигин, ден соолук үчүн пайдалуулугун айтып, көрсөтүүгө жана чет өлкөлөрдөн инвестиция тартууга шарт түзүлөт. Жарандар ар дайым келип туруучу кардар табышы ыктымал.

Библиографиялык шилтемелер

Кыргызстандын гастрономиялык туризми жана тамак-аш картасы, Бишкек, 2019.-85 б.

Интернет булактарынан https://www.super.kg/article/show/16655*, https://www.super.kg/article/show/21629

Интернет булактарынан http://ruhesh.kg/ky/category/show/news/844/html

Низамиев, А.Г., Турдиев, Т.И., Ташматова, З.А. (2023) Кыргызстандын тоо токойлору жана алардын туризмдеги мааниси. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Химия. Биология. География, No. 1(2), сс. 60-66. DOI: 10.52754/16948688_2023_1(2)_9. EDN: DJGDMM.

Момошева, Г.А., Осмоналиева, А.А., Айтыкулова, Б.М. (2021). Шаарлардын брендин түзүүнүн мааниси жөнүндө. Вестник Ошского государственного университета, No. 1-2, сс. 132-143. DOI: 10.52754/16947452_2021_1_2_132. EDN: NAEINI.

Жүктөөлөр

Жарыяланды

2023-12-15

Версиялар

Кандай шилтеме берүү керек

Султанов , Ж., Базарбаева , Г., & Кудайназар кызы , М. (2023). БАТКЕН ОБЛУСУНУН ТУРИЗМИН ӨНҮКТҮРҮҮДӨГҮ ӨРҮК ГҮЛҮНҮН ОРДУ (ӨРҮКТҮ ТУРИСТТИК ПРОДУКТ КАТАРЫ СУНУШТОО). Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Химия. Биология. География, (2(3), 45–50. https://doi.org/10.52754/16948688_2023_2(3)_6