THE EFFECT OF SELECTION ON DAIRY PRODUCTIVITY AND PROPERTIES OF COW UDDERS
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948696_2025_1(10)_16Keywords:
milk yield, milk production rate, udder index, lactation, cross, line, selectionAbstract
Studies conducted on the compatibility of lines in the herd of black-and-white cattle of the Volzhniigim agricultural Enterprise of the Saratov region showed that with in-line selection, cows from the Hiltjes Adema line had the highest milk yields, however, animals of this group are characterized by the lowest fat content in milk, inferior to their peers from the Annas Adema and Rutjes Eduard lines by 0.06-0.1%. In the Hiltjes Adem line, cows whose mothers belonged to the Lindbergh and Nordstein line had the lowest milk yields (3781 and 3476 kg). Cows from the Hiltjes Adema line from in-line breeding were less fat-dairy and were inferior to the other groups by 0.1-0.15%. Daily milk yield is used in connection with the characteristic of the rate of milk production, it is known that there is a positive correlation between these two signs. According to our data, the correlation coefficient between daily milk yield and milk production rate is + 0.29-0.48.
References
Гридина С.Л., Гридин В.Ф., Мымрин В.С. и др. Характеристика племенных и продуктивных качеств черно-пестрого скота в областях и республиках Урала/С.Л. Гридина, В.Ф. Гридин, В.С. Мымрин и др. Екатеринбург. 2018. 79 с.
Жукова, С.С. Генетические аспекты формирования молочной продуктивности чёрно-пёстрых первотёлок разных линий / С.С. Жукова, В.И. Гудыменко // Известия Оренбургского ГАУ. - 2012. - №5 (37). - С. 100-102.
Каратунов, В.А., Проявление функциональных свойств вымени голштинских коров австралийской селекции в условиях юга России / В.А. Каратунов, И.Н. Тузов // Молочное и мясное скотоводство. -2019.-No 6. -С. 23-25.
Карнаухов, Ю. Продуктивность коров черно-пестрой породы и ее голштинизированных помесей / Ю. Карнаухов // Молочное и мясное скотоводство. - 2012. - № 5. - С. 6 - 8.
Тюмилин Ю.К. Продуктивность и перспективы использования германских голштино-фризов для улучшения голштинизированного черно-пестрого скота отечественной селекции / Ю.К. Тюмилин, П.И. Зеленков, В.К. Тюмилин // Научный журнал Кубанского ГАУ. - 2012. - № 76(02). - С. 1 - 12.
Мезенцева, Ю.А. Влияние морфофункциональных факторов на молочную продуктивность / Ю.А. Мезенцева, М.И. Мезенцев, В.А. Недоходов // Сборник научных трудов по материалам IX Международной научно-практической конференции «Научные достижения в XXI веке». Анапа. 2020. С. 60-63.
Прахов Л.П. Морфологические и функциональные свойства вымени голштинизированных черно-пестрых коров / Прахов Л.П., Басонов О.А. // Международный сельскохозяйственный журнал. 2005. № 31. С. 59.
Прохоренко, П.Н. Голштинская порода и ее влияние на генетический прогресс продуктивности черно-пестрого скота европейских стран и Российской Федерации // Молочное и мясное скотоводство. – 2013. – № 2. – С. 2-6.
Самусенко, Л.Д. Молочная продуктивность голштинизированных черно-пестрых коров в зависимости от генотипа и линейной принадлежности / Л.Д. Самусенко // Вестник Орловского государственного аграрного университета. - 2010. - №6(27). – С. 101-102.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Е. Анисимова

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
