KARDEŞLİK KAVRAMININ DİNİ VE FELSEFİ BOYUTU - Uyanık, Mevlüt (Scientific Journal of Faculty of Theology, 2012)
Peygamber efendimizin yeryüzünü şereflendirdiği haftayı uzun süredir "Kutlu Doğum Haftası" olarak kutluyoruz. Bir hafta boyunca onun mesajlarının bir boyutunu gündeme getirip, ortaya koyduğu örnek tavır ve davraırışların günümüz açısından önemini hatırlıyoruz. Akyürekli insanlar "gül" ile simgelenen peygamberimizin alemlere rahmet oluşunu naif, nezih kokusuna en çok ihtiyaç duyulduğu bu anlarda, "Kardeşlik Hukuku"nu gündeme getirilmesi çok yerinde olmuş. Seçileıı afişlerden en beğendiğim de "Bir'iz, BİRdeniz, Kardeşiz" şeklinde olanı. Yaklaşık on dört asır önce, insanların tarağın dişleri gibi eşit olduğunu, kimsenin kimseye, takva dışında bir üstünlüğü olmadığını söyleyen Akyürekli insanın takipçileri, bugün birbirini kırıyor, kitle katliamları yapıyor? Şimdi, "Kardeşlik Hukuku" bağlamında birbirimizle, hakikatlerle yüzleşme zamanı. Mehmed'in bu sıralar dinlediği Sakopa'nın şu dizeleri biz büyüklerin dinlemesi ve uygulaması gerekir: "Savaşı kes; barışacaksın/Trilyonda olsa harcanacaksın/kendinle aynalarda birebir yüzleşeceksin/anlayacaksın".