КЫРГЫЗ МАКАЛДАРЫНДА ИШЕНИМГЕ БАЙЛАНЫШТУУ МОТИВДЕР - Жусубалиев, Али (Scientific Journal of Faculty of Theology, 2013)
Atasözleri bir milletin eski devirlerde belli bir olay, hayat tecrübeleri sayesinde ortaya koydukları önemli nasihat türü deyimlere verilen addır. Atasözleri içerisinde her türlü olaya ışık tutabilecek deyimler olduğu gibi, bir milletin dini yaşamı hakkında bilgi verebilecek deyimlere de rastlamamız mümkündür. Kırgızlar’ın İslamiyeti kabulüyle birlikte atasözleri içerisnde bu dinin de etkisi olmuştur. Bu etkinin içerisinde ise inanç boyutu önemli bir yer oluşturmaktadır. Çünkü bir milletin yeni dini kabulü oluşturduğu kültür içerisinde önemli yere sahip olması gerekir. Araştırmamızda bu dinin inanç boyutu atasözlerine nasıl etki etmiştir ve atasözlerinde inanç boyutu nasıl işlenmiştir, bu doğrultuda olacaktır.