ААЛАМДЫН ТИЛИ - ТАВХИД ДИНИ - Уянык, Мевлүт; Калбердиев, Абдилазиз (Scientific Journal of Faculty of Theology, 2012)
Тавхид бул, Аллахтын бардыгына, бирдигине, андан башка улуу күчтүн, ага теңдеш эч бир жандын, шерик жана ортогунун жок экендигине ишенүү. Тавхид бул, Жараткандын абсолюттук акыйкаттын өзү жана Аз. Мухаммеддин (с.а.в.) анын эң акыркы элчиси экендигине күбөлүк берүү. Ошондуктан бул сөздүн мазмуну, Аз. Адамдан (а.с.) тартып Аз. Мухаммед (с.а.в.) пайгамбарга чейин коомдон коомго, тилден тилге, убакыт жана мейкиндикке карап эч өзгөрбөгөн жана өзгөрүүсү да мүмкүн эмес. Итикад (ишеним) же болбосо башка сөз менен айтканда ишеним негиздеринин өзөгү болгон тавхид, нубувваат (пайгамбардык) жана маъад (акырет), жалпы жонунан Аллахка, анын периштелерине, пайгамбарларына, китептерине, акырет жана тагдырга ишенүүнү дагы өзөгүндө камтып турат.