МУХАРРАМ АЙЫ ЖАНА АШУРА КҮНҮ - Ахмедова, Замира (Scientific Journal of Faculty of Theology, 2013)
Bu makalede Muharrem ayı ve Aşure günü hakkında bilgiler verilmiştir. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki günümüzde bu konularla ilgili derli toplu Kırgızca bilgilere rastlamak zordur. Dolaysıyla ilk amacımız bu konularda Kırgızca bilgileri halkımıza sunmaktır. Makalemizin giriş kısmında genel olarak önemli gün ve gecelerin insanlık için yeri ve önemi vurgulanmıştır. Bunların dinle ilgili olanları insanlara daha fazla etki bıraktığı belirtilmiştir. Makalenin birinci alt başlığında Muharrem ayının İslam âlemi için önemi anlatılmıştır. Bu bağlamda cahiliye devrinden itibaren Muharrem ayının kutsallığının bilindiği, bu ayın haram aylar içerisinde sayılarak savaşların yasaklandığı anlatılmıştır. Ardından da Muharrem ayının haram aylar içerisinde de özel yeri olduğu, İslam’dan sonra da haram ay olarak benimsendiği, Hz. Ömer devrinde hicri yılının ilk ayı olarak benimsendiği ve Hz. Peygamber’in bu ay için “Allah’ın ayı” dediği üzerinde durulmuştur. İkinci alt başlıkta ise, önce Aşure gününün İslam’a kadarki tarihinin önemi üzerinde durulmuştur. Ondan sonra İslam’dan sonraki önemi, Hz. Peygamber’in hadisleri ışığı altında, özellikle oruç konusu etrafında ele alınmıştır. Sonunda Hz. Hüseyin’in Aşure günü Kerbela’da şehit edilmesi ve bunun İslam dünyasındaki etkilerine değinilmiş ve bu konuda Şiilerin aşırıya kaçtıkları ve ancak bundan sonra artık bu konunun Müslümanların birlik ve beraberliğine etki etmemesi gerektiği vurgulanmıştır.