About the terms of economic use of black-and-white cows in the conditions of Tajikistan

Authors

  • Khurshed Ruziev Tajik Agrarian University. Sh. Shotemura
  • Tuychi Ruziev Tajik Agrarian University. Sh. Shotemura
  • Abdugani Abdurasulov Osh State University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_17

Keywords:

productive longevity, longevity of life, black-and-white breed, lactation, breeding farms, intensive technology, milk

Abstract

The article presents materials on the productive longevity of Tajik cows of the black-and-white breed in conditions of intensive milk production technology. It was found that depending on the fact that breeding plants are located in the central and northern parts of the republic, the productive longevity of cows is different. In the farm named after L.Murodov, cows are used up to 7.12 lactation, and in the farms named after A.Yusupov and "Barakat" - 6.54 and 6.80 lactation. Cows farm named after L.Murodov outperformed cows farm named after A.Yusupov and "Barakat" for lifetime milk yield by 17.4% and 6.1%, the total amount of milk fat by 17.1 and 6.1%. The duration of the use of cows in farms in subsequent lactation indicators decrease. In the farms of the Northern part, the use of cows is also different. In the farm "Navgilem" of the Isfara district, they are used up to 6.64 lactation. Their lifetime milk yield was 22534 kg, which is more than other farms by 1186 kg (5.5%) and 3526 kg (18.5%) (P 0.999). In terms of milk fat yield, they also exceeded by 42.9 kg (5.2%) and 133.9 kg (18.5%).

References

Батанов, С.Д. Продуктивное долголетие и воспроизводительные качества коров черно-пестрой породы отечественной и голландской селекции / С.Д.Батанов, М.В.Воторопина, Е.И.Шкарупа // Зоотехния. – 2011. -№3. –С.2-4.

Валитов, Х.З. Продуктивное долголетие коров в условиях интенсивной технологии производства молока / Х.З.Валитов, С.В.Карамаев // Монография. -Самара. -2012.321с.

Риоева Н.Г., Рузиев Х.Т., Икромов Ф.М., Абдурасулов А.Х., Морфологические показатели вымени коров таджикской черно-пестрой породы в условиях хозяйств «баракати чорводор» города гиссара, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 1. С. 132-139. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_1_15

Джаныбеков А.С., Абдурасулов А.Х., Муратова Р.Т., Каландаров М.А., Генетические ресурсы крупного рогатого скота в Кыргызстане, В сборнике: Достижения и актуальные проблемы генетики, биотехнологии и селекции животных. Материалы Международной научно-практической конференции, посвященной 120-летию со дня рождения профессора О.А. Ивановой. Витебск, 2021. С. 90-94.

Дмитриева, В.И. Продуктивное долголетие коров и влияние на него ряда факторов / В.И.Дмитриева, Д.Н.Кольцов, М.Е.Гонтов, В.К.Чернушенко // Зоотехния. – 2009. -№7. –С.16-18.

Исуфов Д.С. Продуктивное долголетие коров разных генотипов в условиях Кулябской зоны Таджикистана / Д.С.Исуфов // Автореф. на соиск.уч.ст канд с.-х. наук. -Душанбе. -2017. -21с

Карамаев, С.В. Продуктивное долголетия коров в зависимости от породной принадлежности / С.В.Карамаев // Зоотехния. -2009. -№5. –С.16-19.

Катмаков П.С. Продуктивное долголетия чистопородных бестужевских и помесных голштинизированных коров / П.С. Катмаков, Н.М.Кузьмина// Сб.науч. тр. Достижения зоотехнической науки и практики - основа развития производства продукции животноводства. –Волгоград,2005. -С27-32.

Ногоев А.И., Жумаканов К.Т., Абдурасулов А.Х., Биотехнологические факторы повышения мясной продуктивности скота с использованием мирового генофонда, Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. 2016. Т. 1. № 9. С. 443-447.

Zhumakanov, K., Abdurasulov, A., Toktosunov, B., ...Khalmurzaev, A., Abdullaeva, Z.? Meat Productivity, Biochemical And Amino Acid Composition Of Bull Meat With Different Genotypes? Journal of Pharmaceutical Negative Results, 2022, 13, страницы 2768–2772

Published

2023-06-30

How to Cite

Ruziev, K., Ruziev, T., & Abdurasulov, A. (2023). About the terms of economic use of black-and-white cows in the conditions of Tajikistan. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (2(3), 128–135. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_17

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >>